Nemate flash player / You don't have flash player

Marinada 2011.

 

 Novu takmicarsku sezonu 2011,Alligator sailing team sa svojim brodom ALLIGATOR 2 i kormilarom Vojom Radivojevicem ,zapocinje trkom u akvatoriju izmedju Izole i Portoroza.  

U subotu 14.maja Izola je ugostila blizu 90 posada. Organizator medjunarodne regate MARINADA 2011 po osmi put  bio jeJK BURIN. Start je zakazan za 12 casova, no zbog slabog vetra odlozen je 25 minuta. Na vodu izlazi 88 posada; sve jedrilice su opremljene uredjajem za video pracenje. Vetar jacine oko jednog bofora bio je dovoljan da u 12 i 25 organizator da start. Posade su se potrudile da guzva na startu ne izostane. U toj guzvi mi smo se najbolje snasli i zaslugom spretnog nam kormilara, poveli smo trku. Zadata ruta nas je vodila do bove ispred Izole, gde smo morali da je zaobidjemo po levom boku, jedrimo nazad kroz vrata, takozvani stap, pa navigaciona  trka dalje do Portoroza. DILEMA JE BILA DA LI VOZITI DRIFTER I VELIKO JEDRO,ILI PODICI GENOVU. Odlucili smo se da vozimo geovu, jer ce nas ona vuci ostrije u orcu. Uz pomoc trim taba suvereno grabimo ka prvoj bovi. Iza nas su dva maxija i nas rival iz iste klase. Za njima svi ostali ucesnici regate,koji sa nevericom posmatraju kako im odmicemo. Bez ijedne nacinjene greske stizemo prvi do bove,okrecemo oko iste, dizemo rutinski genaker, spustamo genovu i jedrimo nazad da prodjemo kroz vrata, pa dalje put Portoroza. Vetar pojacava,ali za nas brod jos uvek je odgovarajuci. Osvrcem se da vidim gde su nasi rivali;CASALI,jedrilica koja je sa nama u klasi,zaostaje oko 500 metara.Yes! To je lepa prednost, ali MAXI SHINING UMAGO,brod iz Umaga duzine 23 metra nas u stopu prati. MAXI VELIKI VIHARNIK je puno zaostao.Po ovakvom vetru nisu ozbiljna pretnja. Pola trke je vec proslo, mi i dalje vodimo.Hoce li vetar pojacati? Ako se to dogodi, mi cemo se daviti, to je za nasa jedra previse. Bojim se, veliki ce nas obici!  Nemamo srecu; vetar pojacava. Duva, rekao bih oko 4 bofora. Do ponte Pirana letimo, pardon, stizemo sa polu praznim jedrima; vetar je za nas pre jak. SHINING MAXI je docekao svoj vetar;opremljen je vodenim balastima, puni dve tone vode, ispravlja se i... jednostavno  nestaje. Videli smo ga tek na cilju. Moji snovi da trku zavrsimo kao prvi u ukupnom poretku, u trenu su nestali. Osvrcem se da vidim gde je Casali. Zapravo,oni su nasa jedina briga;u istoj smo grupi. Dobro je; mogu biti miran, razdaljina izmedju nas ostala je ista.  

 Put do Portoroza prelazimo sa vetrom koji duva u bok, cas u krmu. Svi smo maksimalno angazovani i skoncentrisani; goni nas zelja da sustignemo MAXI, no to nam ne polazi za rukom. Vozimo 12 cvorova, ali to nije dovoljno.Moramo biti realni, po takvom vetru,to je nemoguce.   

Cilj u Portorozu prolazimo za 1 sat i15 minuta. Prvi smo u klasi, drugi u ukupnom poretku. Iza nas kroz cilj prolaze nasi prijatelji sa Casalija i maxi jedrilice Veliki Viharnik. Ukupno trku zavrsava 82 posade  Vracamo se nazad u Izolu, treba spremiti brod i stici na podelu nagrada. U portoroskom Auditoriju, prepunom jedrilicara i prijatelja jedrenja, primamo dva pehara; jedan za pobedu u svojoj klasi, drugi za drugo mesto u ukupnom poretku. 

Ako se dan po jutru poznaje, za nas jedrilicare sa ALLIGATORA 2, takmicarska sezona 2011 lepo je pocela. I dalje gajimo veliku zelju i ambiciju za nove podvige i nove uspehe.            

Pozdrav od ALLIGATOR SAILING TEAM-a                                                                                                                                                                                                                                                                      pitman Kosta Veljovski

 

 Pogledajte FOTOGRAFIJE