Nemate flash player / You don't have flash player

Fiumanka 2011.

   Medjunarodna regata Fiumanka rijecki je nauticki dogadjaj godine. Odrzana je 11.06.2011.g. po 12-ti put. Pokret pod jedrima, kako je neko opisao Fiumanku, iz godine  u godinu privlaci sve vise jedrilicara,kako iz regiona, tako i iz inostranstva. Ove godine po prvi put pridruzuje joj se sajam jedrenja na prostoru Rive Boduli, no nije bio veceg obima. Naime,pojavilo se samo nekoliko izlagaca. Naravno, i mi iz Alligator sailing team-a morali smo biti deo te priredbe. Uostalom, imali smo obavezu da kao proslogodisnji pobednici svoje klase vratimo osvojeni prelazni pehar.                                        

Na regatu tim stize vece uoci trke. Tri dana vredno se radilo na brodu u maticnoj luci Izola na slovenackom primorju. Nakon zavrsenih potrebnih radnji na brodu, krenulo se put Rijeke. Brod stize u predvecerje uoci trke, nakon puta dugog 110 n. milja, taman da se posada malo odmori pred regatu.                                      

Start je zakazan za subotu u 11 casova. Na vodu izlazimo sat ranije, ne bi li natrimovali jedra i probali start. Sve se cini OK. I usledio je start,samo sto mi to nismo znali,a kada smo to shvatili, kasnili smo ceo minut.Morali smo da se probijamo iz treceg reda, sto nama nije svojstveno. Start nam je, po nekom nepisanom pravilu, uvek uspesan. Oslanjamo se na timski rad, vestinu, predanost i ispravne odluke naseg kormilara. No, kako je start dat po vremenu GPS-a, radio stanica nije radila, zastavica na regatnom brodu nije bilo, desilo se nesto cemu se niko nadao nije. Za nerviranje vremena nije bilo; probali smo da ispravimo sta se ispraviti moze, ali konkurencija koristi prednost koju smo im poklonili. Osvrcem se da vidim sta se desava iza nas; nigde nikog. Razlika koja je napravljena je velika. Iza nas jedri blizu dve stotine jedrilica. Sada treba uciniti sve da se nadoknadi izgubljeno. Ostro jerdimo u vetar, no jedrilicari sa AMISA se ne predaju. Na momente mi se cinilo da ih sustizemo ,ali samo na momente. Cela trka se svela na pokusaje da nadoknadimo ispusteno, no vetar je dovoljno jak da konkurencija napuni vodene balaste, izravna svoj brod  i sa lakocom plovi ka cilju, dok se mi borimo sa previse vetra u jedrima i pokusavamo svim silama da ih sustignemo. Kada vetar malo oslabi, brod ispred ispusti vodu iz tankova i tako odrzavaju svoju prednost. Agonija traje tokom cele trke; rastojanje se ne menja. Tu su, tik ispred nas. I tako sve do kraja trke. Minut kasnjenja na startu nas je kostalo prvog mesta u grupi. U cilj ulazimo nakon jednog sata i pedeset sedam minuta zelje da ponovo trijumfujemo, no nije nam se dalo. Brod AMIS u cilj ulazi sa istom prednoscu koju je imao na startu, no trka je bila uzbudljiva do samog kraja, tako da i drugo mesto mora da nas zadovolji...ovog puta. Kao prvi u generalnom plasmanu kroz cilj prolazi favorit trke  AZIMUT EVROPA. Moram da napomenem da je regata bila odlicno organizovana i verujem da cemo ucesvovati i dogodine. 

Pozdrav od ALLIGATORA do sledece regate.      

pitman Kosta Veljovski            

 

Pogledajte fotografije