Nemate flash player / You don't have flash player

Trofeo Terradamare Italia, Bari 17.05.2007.

Regata Bari-Herceg Novi

Početak sezone. Prva trka. Brod je potpuno spreman, posada željna jedrenja. Prelazimo «Jadransku baru» i stižemo u Bari. Sledi dan odmora. Bari je lep i zanimljiv mediteranski, južnjački grad. Ovo je treća po redu regata «Trofeo Terradamare» u organizaciji:

                        Centro Universitario Sportivo Bari i JK Jugole Grakalić, Herceg Novi.

Regata je počela u 15:30 časova 17.05.2007. godine, po srednje jakom vetru, ispred luke Bari. Prognoza vremena se nije obistinila. Pravac i jačina vetra potpuno su suprotni od očekivanog. Ipak, dobro smo startovali i do mraka smo ostavili iza krme većinu konkurenata.

Tokom noći dugo nam je pretila oluja, stalno nam je na kursu bio široki front oblaka iz kojih su sevale munje. Na oko 30 Nm (nautičkih milja) od obale bilo je neizbežno da uđemo u taj haos. Kiša, olujni vetar, gromovi... kao da su samo nas čekali. Jarbol 18 metara od karbonskih vlakana i isto toliko dugi čelični zatezači jarbola možda jesu gromobran a možda i ne. Nadamo se da nas munje i gromovi neće pronaći.

Iz oluje smo srećno izašli i na ulaz u Boku Kotorsku stigli drugi, posle italijanskoe maxi jedrilice (24,5 m). Prvoplasirani Italijan je na kraju, posle svega, iscedio ono poslednje iz vrlo slabog vetra i ušao na cilj dok smo mi ostali na ulazu u Boku čitava 4 sata u nekoj čudnoj bonaci. Drama je počela onda kada je sa otvorenog mora počeo da nas pristiže trećeplasirani brod sa kormilarem Kekovićem. Prednost od preko četiri sata počela je da se «topi». Izvan zaliva ima vetra, unutra vrlo slabo. Kako održati distancu.

Ipak koristeći i najslabiji povetarac i uz najveću pažnju, stižemo kao drugi, 50 m pre trećeg. Trka je trajala 20 časova, dužina trase 118 Nm.

U jakoj konkurenciji, plasman na ovoj trci je:

2. mesto u generalnom i 1. mesto u klasi.

Pored tima Alligator, u trci Bari-Herceg Novi učestvovale su još dve posade kluba «Gemax»: na brodu «Aurora», skiper Laza Ristovski (Na lep način je pokazao kakve skipere imamo i šta sve mogu. Naravno, posle velikih iskušenja u trci i prolazak kroz neizbežnu oluju, 1. mesto u klasi) i na brodu »Andrea», skiper Nikola Milentijević (Pored velikog iskustva u čarteru i regatnom takmičenju pobedila ga je viša sila - odustao zbog pucanja jedra u već spomenutoj oluji).