Nemate flash player / You don't have flash player

Komiška regata 27-29.05.2007.

Komiška regata u Hrvatskoj važi kao veoma prestižna. U regati uvek učestvuju majstori jedrenja i svaki osvojeni trofej je veoma značajan. Ovo je bila 16. komiška regata, u organizaciji JK Labud iz Splita.

Ekipa Alligator je prvi put na ovoj regati. Tokom proteklih godina učestvovali smo na drugim značajnim regatama u Hrvatskoj – Mrduja i Viška regata.

Broj brodova u regati je bio 64 u dve kategorije open i IMS. Regata se sastojala iz dve etape: Split-Komiža i Komiža-Split.

Na startu nije bilo vetra pa je morao da se pomeri i odloži do mesta Maslenica na zapadnom delu Šolte. Tu se startovalo po slabom vetru ali je do cilja pojačao. Alligator tim je u cilj ušao kao 4. u generalnom i 2. u klasi.

Usledio je dan odmora, odnosno priprema za sledeću etapu.

Nedelja, 27.05.2007., Jugo duva 30-45 čvorova (Nm/h). Start se odlaže za 45 minuta. Regatni odbor konsultuje kapetaniju, meteorologe, kapetane sa trajekata. Ipak daju start. Jedrimo u veoma otežanim uslovima. Regate ne bi trebalo da se održavaju po ovako jakom vetru. Talasi prelivaju preko pramca, svi smo mokri. Skraćujemo jedro. Brzina ipak dostiže 14,5 čvorova. Sve je do granice izdržljivosti. Drugu etapu, do mesta Maslenica, završavamo 4. i drugi u klasi.

Splitski kanal je pakao po jakom južnom vetru. Brzina vetra dostiže i 45 čv. Skidamo glavno jedro i vozimo samo «đenovom». Alligator nije predviđen za vetar jači od 30 čvorova.Stižemo šesti, drugi u klasi. Konačni plasman: 2. mesto u klasi. Odličan uspeh..

Galerija fotografija